preskoči na sadržaj

Osnovna škola Blage Zadre

Login
Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

E-DNEVNIK

e-Dnevnik

 

Školski autobus

 

Školsko zvono

Pratite nas

         Facebook stranica škole

                

KONTAKTI ZA POMOĆ

           

           

           

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 11. 2017.

Ukupno: 148957
Danas: 3
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
UPUTE RODITELJIMA/SKRBNICIMA/UDOMITELJIMA
Autor: Ivana Šakić, 5. 9. 2020.

UPUTE RODITELJIMA/SKRBNICIMA/UDOMITELJIMA

ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 VEZANO ZA RAD OSNOVNIH ŠKOLA


Ove epidemiološke mjere vrijede za učenike Osnovne škole „Blage Zadre“ Vukovar, tijekom nastavnog dijela školske godine. Mjere su izrađene prema Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) od 24. kolovoza 2010. god. i Preporukama MZO-a od 29. kolovoza 2020. god., koje se nalaze u prilogu.

 

UPOZNAVANJE S UPUTAMA

Škola obavještava roditelje (koji bi iz različitih razloga dolazili u pratnji učenika) o sljedećem:

1. Ne dolaze u pratnji učenika ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19,

2.  Ne dovode učenika u školu ukoliko:

* ima simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće   u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje)

            * ima izrečenu mjeru samoizolacije

            * imaju saznanja da je zaraženo s COVID-19

 

Roditelji moraju biti svjesni da se zbog epidemije treba strogo pridržavati mjera te da svako nepridržavanje mjera utječe na povećanje rizika od zaraze.

 

Stoga, roditelji su obvezni pročitati i ostale Upute HZJZ i MZO (koje se nalaze u prilogu) kao i sve upute koje će Škola objaviti na službenoj internetskoj stranici.

 

 OBVEZE RODITELJA/UČENIKA PRIJE DOLASKA U ŠKOLU

 

 1. Roditelji/skrbnici/udomitelji imaju obavezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u školu te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u školu već obavještavaju školu (učitelj, razrednik, pedagog, ravnatelj) te se javljaju izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Učenici viših razreda mogu sami izmjeriti temperaturu.

 

 1. Obveza je roditelja vrijednost izmjerene temperature (učenicima od 1. do 4. razreda i učenicima s teškoćama) prije polaska u školu upisati u posebnu bilježnicu koju učenik pokazaje učitelju u školi.

 

 1.  Osigurati djetetu 1 paketić papirnatih i vlažnih maramica i staviti ga u školsku torbu.

 

 

DOLAZAK UČENIKA I RODITELJA U ŠKOLU

 1. Učenici u školu, u pravilu dolaze sami, kao u vrijeme prije epidemije. Sugeriramo roditeljima/skrbnicima/udomiteljima da iz sigurnosnih razloga organizirani školski prijevoz koriste samo učenici iz najudaljenijih dijelova grada.

 

 1. U školu je iznimno dozvoljen ulazak samo jednom roditelju/skrbniku/udomitelju (po odluci ravnatelja) u pratnji učenika 1. razreda ili učeniku s teškoćama u razvoju koji nema osiguranu podršku pomoćnika u nastavi i ne može samo ući u školu. Roditelj/skrbnik/udomitelj koji ulazi u školu obvezan je držati razmak od 1,5 metra u odnosu na druge učenike/djelatnike škole i u školu obvezno ulazi s maskom te se ne zadržava dulje od 15 minuta. Koliko god je moguće, potrebno je smanjiti fizički kontakt između roditelja/skrbnika/udomitelja učenika i djelatnika škole.

 

 1. Dijete u školu ne smije dovoditi roditelj/skrbnik/udomitelj koji ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19. Ako iste simptome ili mjeru samoizolacije ima učenik ili ako je zaraženo virusom COVID-19 također ne smije dolaziti u školu.

 

 1. Roditelji/skrbnici/udomitelji koji dovode i odvode djecu iz škole to čine na način da ne ulaze u školu, osim ako je to neophodno zbog iznimno opravdanih razloga ili je roditelj/skrbnik/udomitelj učenika 1. razreda ili je roditelj/skrbnik/udomitelj učenika s teškoćama u razvoju, već dolaze do ulaza u školsko dvorište pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 1,5 metra u odnosu na druge roditelje/skrbnike/udomitelje i djecu. Roditelji/skrbnici/udomitelji i djeca iz istog kućanstva ne moraju držati distancu.

 

 1. Za učenike koji spadaju u izrazito osjetljive skupine, škola će osigurati izvođenje nastave na daljinu (o navedenom odlučuje nadležni liječnik). Roditelji/skrbnici/udomitelji su obvezni proučiti mjere i pridržavati ih se.

 

 1. Roditeljski sastanci bit će planirani na daljinu uz korištenje digitalne opreme za komunikaciju na daljinu, a u iznimnim situacijama sastanci su mogući i na otvorenom. Obvezna je i komunikacija učitelja/nastavnika s roditeljima/skrbnicima/udomiteljima učenika kako bi se ukazalo na napredovanje ili možebitne teškoće. U nastavi na daljinu, roditelji/skrbnici/udomitelji predstavljaju dragocjenu komponentu te se preporuča obostrana suradnja škole i roditelja/skrbnika/udomitelja.

 

 1. Iako je roditeljima/skrbnicima/udomiteljima ograničena mogućnost ulaska u školu roditelji/skrbnici/ udomitelji imaju obvezu pratiti napredovanje svoga djeteta putem komunikacije na daljinu u dogovoreno vrijeme i to samo u radne dane. Učenik ima obvezu pohađati nastavu, a roditelj/skrbnik/ udomitelj ima obvezu opravdati svoje dijete u slučaju bolesti ili zatražiti izostanak sukladno odredbama Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

 

 1. Roditeljima/skrbnicima/udomiteljima se preporučuje da sa svojom djecom što češće razgovaraju o tome što trebaju učiniti kako bi zaštitili svoje zdravlje, ali i zdravlje članova svoje obitelji i vršnjaka.

 

 1.  Roditelji/skrbnici/udomitelji trebaju savjetovati svoje dijete da svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicima.

 

 

MJERENJE TEMPERATURE I PRAĆENJE POJAVE SIMPTOMA

 

1. Tijekom boravka učenika u školi, pri pojavi povišene tjelesne temperature i ostalih akutnih simptoma zarazne bolesti (npr. kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, proljev, povraćanja), Škola (učitelj, pedagog, ravnatelj) odmah obavještava roditelje/skrbnike/udomitelje, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete.

 

 

POSTUPANJE U SLUČAJU SUMNJE U ZARAZU KOD DJETETA

 

1. Kod pojave znakova bolesti koji upućuju na moguću zarazu COVID-19 (povišena tjelesna temperatura – pod pazuhom 37.2, simptomi respiratornih bolesti – kašalj, poteškoće u disanju, grlobolja, poremećaj osjeta njuha i okusa i gastrointestinalne smetnje – proljev, povraćanje i bol u trbuhu) učenik ostaje kod kuće i javlja se najprije telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine koji odlučuje o testiranju. Roditelj/skrbnik/udomitelj o tome telefonom mora obavijestiti školu.

 

2. Ako učenik razvije simptome COVID-19 tijekom boravka u školi, škola odmah obavještava roditelje/skrbnike/udomitelje, koji u najkraćem mogućem roku trebaju doći po dijete.

Do dolaska roditelja/skrbnika/udomitelja dijete se izolira u prikladnom prostoru. Odmah po utvrđivanju simptoma djetetu će biti  osigurana maska za lice, a učitelju koji prati dijete do prostorije za izolaciju i boravi s njime imat će vizir, masku i jednokratnu pregaču. Po odlasku djeteta dezinficira se prostor u kojem je dijete bilo izolirano. Poseban prostor za izolaciju kao i djelatnike koji su zaduženi za brigu o bolesnom djetetu do dolaska roditelja propisuje škola.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju