preskoči na sadržaj

Osnovna škola Blage Zadre

Login
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

E-DNEVNIK

e-Dnevnik

 

Školski autobus

 

Školsko zvono

Pratite nas

         Facebook stranica škole

                

         Instagram stranica škole

                

KONTAKTI ZA POMOĆ

           

           

           

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 11. 2017.

Ukupno: 296651
Danas: 216
Knjižnica

 

 

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE

Ponedjeljak - petak: 8.00 - 14.00 

 

 

LEKTIRA NA DRUKČIJI NAČIN

Učenici prvih razreda zajedno sa svojim učiteljicama posjetili su školsku knjižniciuu potrazi za pričom Tri medvjeda i gitara, Ljudevita Bauera. Na početku sata ugostili smo učenika 6.b, Ivana Jamana koji nam je zasvirao svoju gitaru. Nakon toga čitali smo priču, rješavali zadatke i zasladili se medom.

 

  

 

MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA 2023.

U školskoj knjižnici 23. listopada obilježen je Međunarodni dan školskih knjižnica. Knjižnicu su posjetili učenici 1. a i 1. b sa svojim učiteljicama. Učenici su naučili kako se ponašati i što mogu raditi u knjižnici, a nakon toga crtali sebe u carstvu knjiga.

Također, nekoliko dana učenici petih i šestih razreda bili su u ulozi knjižničara i svaki odmor spremno dočekivali druge učenike te im posuđivali knjige, ali i razduživali i spremali vraćene knjige na police.

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2023. - POSJET GRADSKOJ KNJIŽNICI

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige učenici 3.a i 3.b posjetili su Gradsku knjižnicu Vukovar - Ogranak Borovo naselje. Knjižničari su učenike upoznali s postupkom učlanjivanja, posudbom i vraćanjem knjiga općenito te lektirnih naslova, saznali su i broj knjiga u knjižnici, a potom su zaigrali kviz o naučenom.

........................................................................................

DAN HRVATSKE KNJIGE

Dan hrvatske knjige obiljžili smo natjecanjem u čitanju učenika petih razreda. Natjecateljima nije bilo lako. Osim što su morali brzo i točno čitati, morali su biti spretni i koncentrirani. Naime, učenici su u jednoj ruci držali knjigu, u drugoj žlicu na kojoj je bila drvena kuglica i stajali su na jednoj nozi. Trebalo je u što kraćem vremenu pročitati određeni dio teksta, a da ostanu stajati na jednoj nozi do kraja te da kugica ne padne sa žlice.

Pobjedu je u 5.a odnijela Lucija!

U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Učenici prvih razreda posjetili su Gradsku knjižnicu, Ogranak Borovo naselje u pratnji učiteljica i školske knjižničarke. Knjižničari su proveli učenike kroz knjižnicu, pokazali im gdje stoje koje knjige, koji je odjel za njih, kako se posuđuju knjige. Na kraju su učenici izradili straničnike uz koje će uvijek znati gdje su stali s čitanjem.

 

TRI MEDVJEDA I GITARA

Učenici 1.b sa svojom su učiteljicom posjetili školsku knjižnicu kako bismo zajedno obradili lektiru Tri medvjeda i gitara. Na satu smo ugostili Ivana Jamana, učenika 5.b koji nam je zasvirao svoju gitaru. Nakon toga čitali smo priču, razgovarali i marljivo rješavali zadatke. A za kraj, učenici su se zasladili medom!

 

DRUŠTVENE IGRE

Malo zabave u knjižnici uz 6. b i društvene igre!

      

LEKTIRA IZ VREĆICE - HRVATSKE NARODNE BAJKE

S učenicima 3.b u sradnji s učiteljem u knjižnici smo obradili lektiru Hrvatske narodne bajke. Učenici su izabrali dvije bajke, Kako je Koren kovač sve vragove zastrašio i Malu vilu. Nakon što su učenici pročitali bajke na sat su donijeli papirnatu vrećicu koju su ilustrirali prema odabranoj bajci. Potom su u vrećicu dodali pet predmeta i opisujući ih prepričali bajku.

   

   

VLAK U SNIJEGU 

Nakon pročitane lektire Vlak u snijegu, za učenike 3.b organizirali smo kviz u knjižnici.

   

SV. NIKOLA

Sv. Nikola svoju je čizmicu napunio knjigama!

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE - U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Učenici 3.a u pratnji učiteljice i školske knjižničarke posjetili su Gradsku knjižnicu Vukovar, Ogranak Borovo naselje na Međunarodni dan tolerancije 16. studenoga 2022. Knjižničari su djeci pripremili priču i kviz, a djeca su aktivno sudjelovala i razgovarala o ovoj temi.

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2022.

Mjesec hrvatske knjige obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. Ove je godine posvećen mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Tema je Generacija K, čime se aludira na dva ključna pojma - knjige i knjižnice. Moto glasi "Misli na sebe - čitaj!"

Učenice četvrtog i petog razreda dok su čekale na slobodnom satu pomogle su u izradi informativnog plakata koji na vratima poziva sve da otvore vrata i urone u svijet knjiga. Zato jer mislimo na sebe!

U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Učenici 3.b u pratnji učitelja i školske knjižničarke posjetili su Gradsku knjižnicu Vukovar, Ogranak Borovo naselje i na taj način obilježili Mjesec hrvatske knjige. Knjižničari su učenicima pripremili kviz o sigurnosti na internetu.

ČASOPISI

Učenici šestih razreda na zadnji dan Mjeseca hrvatkse knjige sat hrvatskoga jezika proveli su u knjižnici učeći o časopisima koji im mogu poslužiti kao izvor znanja ili kao izvor zabave.

 

   

REFERENTNA ZBIRKA 

Učenici četvrtih razreda na satu provedenom u školskoj knjižnici saznali su koje knjige pripadaju referentnoj, priručnoj zbirci koju će koristiti kod svojih istraživačkih zadataka. Pogledali smo i koji su kvalitetni izvori za proučavanje na internetu, a u razgovoru o knjigama i mrežnim izvorima zaključili smo da nam je knjiga uvijek pouzdan i točan izvor podataka. Učenici su se složili s motom Mjeseca hrvatske knjige da čitajući mislimo na sebe!

U POTRAZI ZA KNJIGOM

Učenici osmih razreda zajedno s učiteljicom sat hrvatskoga jezika proveli su u školskoj knjižnici. Pokušali smo odgovortiti na brojna pitanja o pretraživanju informacija na internetu, o provjerenim i neprovjerenim izvorima, o prednostima i nedostatcima istraživanja u knjigama i na mrežnim izvorima. Pretražujući fondove drugih knjižnica tražili smo literaturu za zadanu temu, ali i izvore na internetu, i još se jednom složili da je knjiga kao izvor informacija uvijek prvi izbor. 

   

PRVAŠIĆI U KNJIŽNICI

Prvašići su sa svojim učiteljicama prvi put posjetili školsku knjižnicu. Kroz razogovor smo objasnili kako koristimo školsku knjižnicu, koja su pravila ponašanja, kako posuđujemo knjige i, naravno, pročitali jednu priču. Na kraju susreta učenici su crtežom prikazali sebe u knjižnici.

   

   

   

                             

UPOZNAJMO LEKTIRU!

Šk. god. 2022./2023. otvorili su učenici trećih i četvrtih razreda koji su sa svojim učiteljima posjetili školsku knjižnicu kako bi saznali koje će knjige čitati ove školske godine. Učenici su dobili svoje lektire s prekrivenim naslovima na koricama i pokušali pogoditi o kojoj je knjizi riječ. A potom su nastali maštoviti i kreativni naslovi lektira. Tako smo dobili sljedeće naslove: Oružani farmeri (Družba Pere Kvržice), Mali detektiv (Emil i detektivi), Kuća Ive (Nevidljiva Iva), Mama i Ive (Mama je kriva za sve), Kralj i vitez (Priče iz davnine), Mačka klaun (Miševi i mačke naglavačke), Zbunjeni kralj (Hrvatske narodne bajke), Djevojčica i lisica (Čudnovate zgode šegrta Hlapića), Životinjska ljubav (Basne), Ljubav u zraku (Sijač sreće), Curica na livadi (Nemam vremena)...

              

   

   

......................................................................................................

DAN HRVATSKE KNJIGE 2022.

Odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine Dan hrvastke knjige obilježava se 22. travnja u spomen na Marka Marulića, oca hrvatske književnosti. Marulić je 22. travnja 1501. godine dovršio i potpisao svoju Juditu na hrvatskome jeziku, splitskom čakavštinom.Time je svoj spjev želio približiti onima koji ne znaju latinski jezik.

Marulićeva Judita smatra se prvim umjetničkim spjevom na hrvatskome jeziku.

 

 

preskoči na navigaciju